Οδηγίες Ηχογράφησης
Μία πετυχημένη ηχογράφηση είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε καλό αποτέλεσμα ήχου από μία φθηνή κιθάρα με παλιές και σκουριασμένες χορδές, όσο καλός και να είναι ο ενισχυτής και σίγουρα δεν θα φταίει το studio για το μέτριο αποτέλεσμα. Επιγραμματικά, για να πετύχει κατά τη γνώμη μας μία ηχογράφηση από ένα συγκρότημα για παράδειγμα, χρειάζεται:
- Γνώση του τραγουδιού από όλους. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει καλά το μέρος του.
- Πρόβες του τραγουδιού συνολικά, αλλά και πρόβες του Rhythm Section ξεχωριστά, δηλ. τύμπανα, μπάσο, ρυθμική κιθάρα.
- Μουσικά όργανα καλά, καλοσυντηρημένα με καινούριες χορδές. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ότι η κιθάρα φαλτσάρει όσο ανεβαίνουμε τα τάστα, την ώρα της ηχογράφησης.
- Μία επίσκεψη στο studio πριν την ηχογράφηση, για γνωριμία με το χώρο και τον ηχολήπτη δεν κοστίζει, αντιθέτως επιβάλλεται.
- Για μια πετυχημένη ηχογράφηση χρειάζεται και ταλέντο εκ μέρους του καλλιτέχνη. Αν και είναι βέβαιο ότι η τεχνολογία κάνει θαύματα, δεν πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε αυτή. Στην περίπτωση ηχογράφησης στο μαγνητόφωνο, όπου δεν υπάρχει περίπτωση copy - paste και άλλων ψηφιακών ευκολιών, το ταλέντο είναι το βασικό συστατικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη μίξη. Ουσιαστικά εκεί ΑΡΧΙΖΟΥΝ όλα. Ο καλός συνδυασμός της σωστής ενορχήστρωσης και της σωστής μίξης, μπορεί να απογειώσει το αποτέλεσμα. Ο κακός συνδυασμός μπορεί να το καταστρέψει. Καλό είναι η μίξη να ξεκινάει με καθαρό μυαλό και όχι μετά το τέλος μιας μέρας ηχογραφήσεων όταν τα αυτιά μας είναι πλέον κουρασμένα.
Η μίξη σε ψηφιακό περιβάλλον επιτρέπει συνεχείς επανακροάσεις και επεμβάσεις για όσο διάστημα θέλουμε, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, στη full αναλογική ηχογράφηση, πρέπει να κρατάμε σημειώσεις στο χαρτί μετά το τέλος της μίξης για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκάστοτε τελικές ρυθμίσεις.
Το mastering γίνεται σε ψηφιακό περιβάλλον με τη χρήση κατάλληλων plug-ins.